Efter regeringens bakläxa till Trafikverket: Oklart när Dalarna får nya hastighetsskyltar

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart när väg 66 och väg 70 genom  Dalarna får tillbaka de gamla 90-skyltarna, det uppger Trafikverket idag för SVT Dalarna. Regeringen konstaterade i ett beslut i förra veckan att Trafikverket gjort fel när de sänkte hastigheten på så långa vägsträckor och skickar tillbaka ärendet till verket.

– Det är så den demokratiska processen är, kommenterar Trafikverkets presschef Bengt Olsson, bakläxan från regeringen.

Under måndagen kunde han inte ge något närmare besked om när trafikanterna kan räkna med att Trafikverket bytt 80-skyltarna mot 90-skyltar och återinfört de hastighetsbegränsningar som var innan verket började sin hastighetssänkningskampanj.

Hastigheter på dalavägar

– Vi ska läsa vad regeringen skriver och sedan ska vi sätta igång och projektera för att ändra i skyltningen, säger Bengt Olsson.

Att verket använt sig av hastighetssänkningar är ett sätt att snabbt uppnå trafiksäkerhetsförbättringar menar Bengt Olsson och konstaterar att alternativen, som till exemplel vägombyggnader, ofta kan ta uppåt sju år på grund av markägarfrågor.

Regeringsbeslutet om dalavägarna i togs i slutet av förra veckan. Liknande besked gavs även för sträckningar av E:45:an genom Jämtland och väg 26 i Jönsköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet