Trafikverket säger nej till rondeller i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det för lite trafik för att Trafikverket ska gå med på permanenta rondellerna på riksväg 70 utanför Leksand.

– Utifrån de utredningar som har gjorts så ser man att just nu räcker inte trafikflödena till för en cirkulationsplats, konstaterar Johanna Ingre som är samhällsplanerare på Trafikverket.

Trafikverket anser att det inte är motiverat att sänka hastigheten och begränsa framkomligheten på riksvägen på det sätt som rondeller skulle göra. Det främjar inte samhällsnyttan. Men Johanna Ingre öppnar för att det kan bli fråga om att bygga rondeller längre fram i tiden om kommunen  bland annat genomför den så kallade Moskogslänken.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

– Det kommer att kräva att trafiken tar en annan väg ut på riksvägen och det tror jag blir det avgörande skälet till att göra någonting.

Men då ligger det här långt fram i tiden?

– Ja, det blir ingenting här och nu, men kanske fem, till tio år framåt i tiden, säger Johanna Ingre, samhällsplanerare på trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Mer i ämnet