Historien med rondellerna i Leksand fortsätter – kommer de bli kvar eller inte? Foto: Anders Hansson/SVT

Rondeller i Leksand blir kvar – i två veckor till

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli skulle de tillfälliga rondellerna på riksväg 70 utanför Leksand ha varit borttagna, men de står fortfarande kvar. Kommunen har begärt att få mer tid på sig och länsstyrelsen har nu gett dem ytterligare två veckor på sig att plocka bort rondellerna.

Från kommunen hade man hoppats att Trafikverket skulle gå med på att göra de provisoriska rondellerna permanenta i Leksand, men icke.

De byggdes till en början för att trafiken från älvbron inne i Leksand enklare skulle kunna ledas om via riksvägen under tiden som bron renoverades.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

LÄS MER: Trafikverkets direktör vill ta bort rondellerna

Renoveringen är klar sedan länge men kommunen och många trafikanter ville ha rondellerna kvar av trafiksäkerhetsskäl. Men Trafikverket tycker dock att riksvägen erbjuder snabbare transport för den som inte ska inte in i Leksand.

Hinner inte plocka bort dem

Rondellerna skulle plockas bort efter midsommar men nu har kommunen haft svårt att hitta någon som ska utföra jobbet.

Länsstyrelsen i sin tur anser att det verkar märkligt eftersom det redan från början framgått vilket slutdatum som gällde – och dessutom gick renoveringen av Leksandsbron snabbar än beräknat.

LÄS MER: Kommunen i protest mot att rondellerna försvinner

Trots det så har länsstyrelsen gått med på att ge Leksands kommun ytterligare två veckor på sig för att plocka bort rondellerna och ska därför vara borttagna till den 14 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Mer i ämnet