Oklart i rondellfrågan i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets förre trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall tycker att Trafikverket går emot nollvisionen och handlar oetiskt om man tar bort de provisoriska rondellerna vid riksvägen i Leksand.

”..på sikt ska vi ha noll omkomna och noll allvarliga skadade. Då kan man inte ta bort en fungerande, säker cirkulationsplats och påstå att det är rationellt att återgå till en farlig och egentligen inte godkänd korsningslösning”

Så skriver den förre trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall i ett inlägg på Leksands kommuns hemsida, där han tydligt ställer sig bakom kommunens önskemål om att få ha kvar de två provisoriska rondeller som sedan höstas finns på riksvägen i Leksand.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Läs också: Leksands kommun vill ha kvar riksvägsrondellerna

Tidigare beskedet: Rondellerna ska bort

Tidigare besked från Trafikverket har varit att trafikmängden, med de två korsningarna, inte är tillräcklig för att motivera rondellerna. Därför ska de tas bort i vår. Men i dag säger Trafikverket, via en av sina pressekreterare, att de ännu inte tagit något slutgiltigt beslut i frågan.

Kanske är de påverkade av en stark opinion för rondellerna i Leksand och av den förre nollvisionsgeneralen Tingvalls tydliga budskap:”att väga, som i detta fall, hastighet mot säkerhet, är något som sedan lång tid tillbaka är inte är acceptabelt och ens tillåtet i många fall.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Mer i ämnet