Foto: SVT

Trafiksäkerhetsdirektören vill ta bort Leksandsrondeller

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Maria Krafft ger inget stöd till Leksands kommuns önskan att få behålla de provisoriska rondellerna på riksvägen tills de farliga utfarterna där åtgärdas. Trafiksäkerhetsdirektören vill ha hastighetskameror istället för rondeller.

Rondellerna som beviljades under tiden som gamla bron i Leksand renoverades ska tas bort före månadsskiftet enligt Trafikverkets regionkontor Leksands kommun har skrivit till Trafikverkets högsta ledning för att ändra beslutet.

LÄS MER: Rondellerna i Leksand försvinner

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Men i en intervju med SVT på tisdagen visar det sig att trafiksäkerhetsdirektören ger sitt stöd till verkets eget regionkontor.

Maria Krafft menar att det är osäkert hur länge de provisoriska rondellerna håller. Detta trots att de visade sig fungera utmärkt även under vinterförhållanden den gångna vintern.

Annan linje än Tingvall

Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör väljer en annan linje än sin föregångare Claes Tingvall som mycket tydligt sagt att han tycker att det är emot nollvisionen att ta bort en trafiksäkerhetshöjande lösning för att återgå till något som man vet är sämre ur trafiksäkerhetssynpunkt.

LÄS MER: Leksandsprotest mot rondellbeslut

– Jag försvarar nollversionen och att vi ska vara så effektiva som möjligt för att rädda liv. Jag tror vi ska titta på en långsiktig lösning och att man tills den är klar kan satsa på trafiksäkerhetskameror för att sänka hastigheten, säger Maria Krafft.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Rondellerna i Leksand

Mer i ämnet