Tre vägsträckor i Dalarna berörs av det nu uppskjutna beslutet, enligt Trafikverket. Foto: SVT

Trafikverket skjuter upp beslutet om sänkta hastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har beslutat att skjuta på beslutet om föreslagna hastighetsanpassningar. Tre vägsträckor i Dalarna berörs. 

Den första november skulle beslut ha fattats om anpassade hastighetsbegränsningar. Sträckorna som föreslagits finns i regionerna Mitt, Syd och Väst. Dalarna ingår i region Mitt och de tre sträckor i Dalarna som föreslogs få sänkta hastigheter i förslaget är enligt Trafikverket E45 Mora-Orsa, väg 69 Falun-Rättvik och väg 26 Mora-Johannisholm.

Trafikverket vill nu avvakta tills den nationella planen 2022-2033 och regionala planer är beslutade.

Hastigheter på dalavägar

– Troligtvis kommer regeringen att besluta om den långsiktiga nationella planen under våren 2022. Först efter det kommer det ett beslut om hastighetsanpassningar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

”Positivt att Trafikverket inser att man måste göra halt”

Ledande politiker i södra Norrland och Dalarna protesterade tidigare i veckan på DN Debatt mot att högsta tillåtna hastighet på många europavägssträckor i området ska sänkas till 80 km/h. En av de som skrivit under var Gagnefs kommunalråd Fredrik Jarl (C), som nu menar att det är en vinst på vägen att beslutet pausas.

–  Det är positivt att Trafikverket äntligen inser att man måste göra halt och analysera läget, men det är långt ifrån tillräckligt. Vi tycker ju att det är helt fel att vi på landsbygden ska behandlas såhär. Passiva åtgärder som generella hastighetssänkningar över långa sträckor är inte att prioritera, säger han.

Här är vägsträckorna som berörs i Dalarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet