Affisch från Region Dalarna uppmanar om att hålla avstånd. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Trångt bland turister i Dalarna – håller inte avstånd

Uppdaterad
Publicerad
Turismen har tagit fart i Dalarna efter att reserestriktionerna släppts. Samtidigt visar en rapport från länsstyrelsen att ”folk i allmänhet” är dåliga på att till exempel hålla avstånd för att undvika smittspridning av coronaviruset.

Många turister söker sig till Dalarna nu under semestern, men långt ifrån alla håller sig till de riktlinjer som gäller för att förhindra spridning av coronaviruset, enligt uppgifter från besöksnäringen och kommuner i länet.

”Aktörerna rapporterar in att folk i allmänhet är dåliga på att följa riktlinjer gällande bland annat trängsel”, skriver Länsstyrelsen Dalarna i sin senaste rapport om läget i länet.

Vädret avgör var det blir trångt

Vädret uppges styra var det är trångt. Trängseln ökar på stränder vid fina dagar och är vädret sämre blir det fler besök till inomhusaktiviteter.

Hotell i populära Tällberg har märkt av problemet, men menar att det alltid finns folk som inte vill stå i kö och att det är svårt att styra upp.

– Vi kan inte stå som poliser och bevaka hela tiden, säger Anders Åkerblad, vd för Åkerblads hotell.

Uppmanar folk att ta ansvar

Bussbolaget Dalatrafik uppger att resenärer i länet inte verkar ha anpassat sina restider – de flesta sker under rusningstid.

”Eftersom rekommendationerna säger att man ska undvika att resa med kollektiva färdmedel som man ej kan boka sittplats på gör man bedömningen att denna rekommendation inte efterlevs”, skriver länsstyrelsen.

Coronaläget beskrivs fortsatt som allvarligt. Flera kommuner rapporterar att sjukvården är sårbar på grund av semestrar. Nu uppmanar länsstyrelsen semesterfirare i Dalarna att ta ansvar och följa de riktlinjer som finns, bland annat att stanna hemma vid minsta symtom av sjukdom.

”Håll avstånd!”, skriver länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet