”Vi kunde inte åka utomlands så vi passar på att utforska Sverige”, säger Lena Sörmon och Leif Karlsson från Älmhult besöker Tällberg för första gången. Foto: Ellinor Rostedt, SVT

Efter lättade reserestriktioner – nu återvänder turisterna

Uppdaterad
Publicerad

När resor och övernattningar avbokades i takt med att nya pandemirestriktioner presenterades under våren, såg det mörkt ut för länets turistföretag.

Men nu har turisterna återvänt.

– Nu är det fullt tryck, säger Anders Åkerblad, hotellägare i Tällberg.

Det har varit en tuff vår för turistföretagen. Hotell och stuguthyrare har drabbats hårt av reserestriktioner under coronapandemin och stora evenemang såsom Dalhalla, Vasaloppets sommarvecka och Vansbrosimningen har tvingats ställa in.

Men nu har bokningarna ökat i snabb takt och ligger på ungefär samma nivå som vid den här tiden förra året.

– Dalarna är traditionellt sett en outdoor-destination med många friluftsaktiviteter och väldigt mycket utrymme. Så man behöver inte trängas någonstans och det tror jag besökarna tycker är ganska viktigt just nu, säger Fredrik Nilsson, på Visit Dalarna.

Oro för hösten

Anders Åkerblad, vd för Åkerblads hotell i Tällberg, märker av ett stort ökat antal turister och har över 90 procents beläggning på hotellet. Men det finns redan nu en oro för hur hösten ska bli.

– När turistsäsongen är slut vet vi inte hur det kommer att vara. Konferenserna har ju mer eller mindre försvunnit totalt, säger Anders Åkerblad.

”Vill inte stå i kö”

En del besökare är dock inte bra på att hålla sig till riktlinjer kring pandemin. Enligt länsstyrelsen rapporterar flera aktörer att det är trängsel – något som Anders Åkerblad märker av.

– Det finns alltid sådana som inte vill stå i kö och vänta på sin tur. Det är svårt att styra, för vi kan inte stå som poliser och bevaka hela tiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.