Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kunde gängledarens mordplaner stoppas – SVT:s reporter Henrik Kilefors berättar om händelseförloppet i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT, Polisens förundersökning

Tre män åtalas för mordplaner i Borlänge – fick uppdrag av gängledare

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Falu tingsrätt för att ha planerat att mörda en annan man. I polisens förundersökning framkommer hur beställningsmordet planerades och att det stoppades precis innan det tänkta mordvapnet skulle överräckas till de misstänkta lejda mördarna.

Genom olika chattgrupper fick de tre männen instruktioner och hjälp att ta sig till Borlänge några dagar innan jul förra året. Deras måltavla ska ha varit en man med koppling till gängledaren Ismail Abdo, också känd som ”Jordgubben”, som är del av en pågående konflikt inom Foxtrot-nätverket.

”Benzema” drivande

Mannen som framstår som drivande i de chattloggar som finns i polisens förundersökningsprotokoll är Mustafa “Benzema” Aljiburi, som själv mördades i Irak i början av året.

I videon: Så stoppades mordplanerna i Borlänge

Nekar till brott

Männen åtalas för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Alla tre nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.