På tio år har en tredubbling av antalet barn som får antidepressiva läkemedel i Dalarna skett. Foto: Fredrik Persson, TT/ Annika af Klercker,TT

Tredubbling av antidepressiva läkemedel till barn i Dalarna

Publicerad

Sedan 2007 har antalet barn som fått antidepressiva läkemedel tredubblats i Sverige. Och Dalarna följer rikstrenden – det visar statistik från Socialstyrelsen, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Sett till riket har andelen personer per tusen invånare som fått antidepressiva utskrivet någon gång under ett år ökat med 21 procent. Ökningen, procentuellt sett, är störst bland barn.

Under 2017 nästan 5 700 barn upp till 14 år som fick antidepressiva.

Tredubbling på tio år

Det är sällan barn under tio år får antidepressiva, men antalet ökar. I gruppen 10-14-åringar syns ökningen mer säkerställt: från 1 700 till drygt 5 200 på tio år.

– Psykisk ohälsa bland barn och unga är ett växande problem, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Dalarna följer rikstrenden

Och Dalarna följer rikstrenden, då antalet barn som fick antidepressiva mer än tredubblats på tio år.

År 2007 var det 66 barn som fick antidepressiva i länet och tio år senare, 2017, hade antalet ökat till 212.

Men Socialstyrelsen har inget tydligt svar på varför ökningen är störst bland de yngsta.

– Det skulle bli mer eller mindre kvalificerande gissningar i så fall. Men vi vet att ökningen sker inom hela ungdomsgruppen, vilket talar för att orsaker kan finnas i miljöer där de flesta unga vistas, säger Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer