Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket har ris och matolja gått upp i pris – hör restaurangägaren Kiblu Kazi jämföra priserna. Foto: Charlotte Pettersson / SVT

Tufft för företagare när priserna på mat och el stiger – restaurangägaren i Borlänge: ”Är mycket orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Det stigande priset på såväl mat som el gör att restaurangägare runtom i länet har det väldigt tufft ekonomiskt.

– Det är mycket svårt nu, det är inte bara maten som kostar. Det är personalkostnader, hyra, elräkning och även gasen har blivit dyr, säger restaurangägaren Kiblu Kazi i Borlänge.

En del restauranger i länet överväger att stänga på grund av de stigande elpriserna, enligt Svenskt Näringsliv som SVT Nyheter Dalarna har pratat med.

– Ska man till exempel höja priserna på mat på en lunchrestaurang, så att det kompenserar för elpriset, då kommer man i princip få lov att höja priserna så mycket att ingen äter där. Det är ett allvarligt läge, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Hoppas att gäster kommer

Kiblu Kazi, som är ägare för en indisk restaurang i Borlänge, förstår om folk inte vill komma och äta om restaurangen höjer priserna för mycket.

– Allt blir ju dyrare för dem med. Vi får bara hoppas att människor kommer, för då kan verksamheten rulla. Men kommer de inte så rullar det inte, säger restaurangägaren.

Följ med in i köket i Borlängerestaurangen och hör hur priserna på inköpen ökat.

Äter du ute på restaurang eller håller du hårt i pengarna?

Pinnat inlägg

Äter du ute på restaurang trots det ekonomiska läget, eller försöker du hålla i dina pengar och göra matlådor istället? Dela med dig av dina tips och tankar här.

Lisa • Nästan alla priser går upp. För majoriteten av alla varor, och ev. också tjänster lär det vara befogat, kanske rent av oundgängligt.
Samtidigt finns det en del branscher och mindre segment som inte fått högre kostnader utan borde låta priserna ligga still, men passar på. Antagligen finns det också en del företag för vilka en mindre prishöjning vore motiverad, men som samtidigt passar på att höja priserna mycket. Att bete sig på dessa senare sätt mitt i krisen är samhällsfientligt.
Jag efterlyser mer journalistik som tydligare visar vilka priser det är nödvändigt att höja för att företagen ska överleva, och vilka prishöjningar som beror på önskan att höja sin vinst. Det är viktigt för oss konsumenter att bli upplysta om skillnaden. Det är viktigt att stödja pressade företag. Samtidigt kan det vara bra att undvika varor med sådana prishöjningar som är omotiverade, eftersom det också är skadligt för ekonomin och samhället att driva på inflationen mer än vad som är oundvikligt.

Lisa • Den som inte är särskilt lågavlönad och inte har särskilt svårt att få pengarna att räcka till bör inte heller begära löneförhöjning bara för att kompensera för inflationen. Annars fastar vi i en destruktiv cirkel av ständigt höjda löner och priser som driver upp varandra. Vi ska inte ställa till så att ekonomin återgår till den hopplösa inflationsspiral som den befann sig i på 80-talet. Fast då var det mer hanterligt för på 80-talet var det högkonjunktur. Inflationsspiral under lågkonjunktur är etter värre.

Marie • Vi är två i hushållet. Äter ofta lunch ute, hämtar.

Lo • Äter bara 1gg var 2 månad eftersom allt är så pip dyrt så man knappt klarar sej varje månad

Lisa • Snålheten bedrar visheten.
Ni som sitter trångt ekonomiskt eller har befogad oro för er framtida ekonomi har förstås inget annat val än att spara.
Men ni som fortfarande har marginaler i er ekonomi ska i n t e spara bara för att det är dåliga tider! Det gör jag inte själv heller.
Sverige har redan sedan länge satt krokben för det egna näringslivet och den egna arbetsmarknaden genom att se för mycket till sin egen plånbok. Hade vi på 1900-talet köpt svenska kläder och vitvaror etcetera istället för det billigaste importerade, så hade vi idag haft fler industrijobb, så att lågutbildade inte varit hänvisade till sevicejobb med dålig betalning och dåliga vilkor.
Notera att de som idag söker jobb i textilindustrin i Asien inte behöver ha utbildning för att kunna söka dessa jobb.
Fundera över hur miljöpåverkan och arbetsvillkoren för textilindustrin hade varit om den varit kvar i Sverige, jämfört med hur den nu är hos textilindustrin i Asien?
Gör inte samma misstag igen, så att fler svenska branscher slås ut!

Karin Bäck Sälen • Fortsätter att äta lunch på restaurang. Enklare när jag är ensam i hushållet.

Mr Lunch • Äter lunch i stort sett varje dag på restaurang och hoppas kunna fortsätta med det. Kommer att nedprioritera annat före att skippa lunch ute

Erik • jag äter gärna anka ute på restaurang, det är svårt att få till bra hemma.

Sandra • Jag äter fortfarande på resturang, för om ingen handlar där så riskerar fler att stänga ner. Jag lider med dom. Det är en jättesvår situation. Tyvärr tror jag att vissa kommer gå i konkurs om man inte får i ordning på elen, pengar måste ju komma in och vissa företag har buffert för kriser. Men vi har haft en pandemi också så för många så finns ingen eller liten buffert.

ll • Har inte ätit i någon restaurang på åratal. Finns ingen anledning annat än möjligen om man t.ex. är på resande fot, vilket jag inte är.
Äter hemma. Det är bättre mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet