Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören Peter Karlsson om vad åtgärderna innebär rent konkret – och varför det är viktigt för Mora kommun att genomföra detta. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så ska Mora kommun spara energi i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Byta den äldre gatubelysningen till ledlampor, stänga av värmen på fastigheter som inte används och en ny policy för inomhustemperaturen. Det är några av Mora kommuns besparingsåtgärder på energifronten framöver.

I vinter kommer Mora kommun prioritera att spara energi. Kommundirektören har tagit fram förslag som kommunstyrelsen nu godkänt.

Byta ut 6 000 lampor

Att byta ut den äldre gatubelysningen till ledlampor var redan en del av kommunens plan men det skulle ske under tre års tid. Istället har de nu kommit fram till att det ska ske under ett år, under 2023.

Det kostar ungefär tolv miljoner att byta ut kommunens 6 000 gatuljus, enligt kommundirektören.

– Vi ser nu till att påskynda processen. Dels har ju ledlampor en längre hållbarhet och så sparar det energi, så det är en långsiktig lösning för oss. Med den besparingen kan vi dessutom hämta hem cirka en miljon om året, säger Peter Karlsson, kommundirektör i Mora.

Uppdrag från regeringen

Regeringen har gett ungefär 200 statliga myndigheter och kommuner uppdraget att minska energiförbrukningen.

I klippet: Hör vilka åtgärder kommunen prioriterar i närtid – och varför det är viktigt för Mora kommun att genomföra detta.

• Omgående byta ut all äldre gatubelysning till LED. Investeringen beräknas uppgå till 12 miljoner kronor under 2023.

• Stänga av el, värme och vatten i fastigheter som inte används. De fastigheter som berörs är AMU-center, Morkarlbyvägen 21, Zornska och Lejonvillan. Tillsammans beräknas åtgärderna spara över 800 000 kilowattimmar årligen i el och fjärrvärme.

• Besluta om en inomhusklimatpolicy, för att besluta om vilka temperaturnivåer olika typer av lokaler ska ha. Policyn ska beslutas av kommunstyrelsen.

• Lansera Energimyndighetens kampanj ”Varje kilowattimme räknas” i kommunens alla verksamheter för att uppmuntra medarbetare att hjälpa till att spara energi.

Källa: Mora kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet