I dag öppnades Orsa Rovdjurspark igen efter fredagens björnattack där en 18-årig djurskötare miste livet. Foto: SVT

Efter björnattacken: ”Det är en tung dag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnades Orsa Rovdjurspark igen efter fredagens björnattack där en 18-årig djurskötare miste livet.

Olyckan inträffade när 18-åringen tillsammans med en besökande familj befann sig inne i en hägn för en speciell aktivitet i parken där besökare får hjälpa djurskötare med exempelvis städning och utfodring. På något sätt tog sig en björn in och attackerade djurskötaren. Efter att djurvårdaren angripits under fredagsförmiddagen stängde parken för dagen. Men i dag öppnade parken igen.

– Det är en tung dag i dag också, säger Sven Brunberg, chef för Orsa Rovdjurspark.

18-årig djurskötare död i björnattack

LÄS MER: ”Jag tänker på min kollega och hans familj”

”Olika personer reagerar olika”

Under lördagsmorgonen har personalen haft möten där de diskuterat det som hänt och hur de går vidare under dagen. Enskilda stödsamtal finns också tillgängligt i parken och de i personalen som inte orkar jobba alls behöver inte göra det.

– Olika personer reagerar olika och de har varit olika nära den drabbade.  Det är upp till varje arbetsledare och varje anställd att känna om man vill och kan jobba i dag, så länge säkerheten inte påverkas vilket vi bedömer att den inte gjort. Sen försöker vi lösa det därifrån, säger Anders Blomquist, tf VD Grönklittsgruppen som driver Orsa Rovdjurspark.

Fokus på personalläget

De flesta anställda har ändå valt att jobba i parken under lördagen. Under tiden utredningen av björnattacken pågår har vissa rutiner ändrats: De anställda får inte längre vistas ensamma i djurens hägn och ska under de närmaste dagarna arbeta två och två för att tillsammans lättare kunna bearbeta händelsen.

Att låta parken ha öppet som vanligt tror Anders Blomquist är den bästa lösningen.

Anders Blomquist. Foto: SVT

– Visst har vi vägt för och nackdelar med att hålla öppet i dag, och det finns argument för båda alternativen. Vi tror ändå att det här är bäst. Fokus under dagen kommer inte att ligga på besöksläget eller hur många besökare som kommer, utan i stället på personalen.

LÄS MER: ”Det kan ha varit lek för björnen”

LÄS MER: Skansen: ”Våra tankar går till den unge mannens familj”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet