”Två bussresor är inte dyrare än en halv pizza”- Regionrådet om att ha den dyraste biljetten för unga

Uppdaterad
Publicerad

Dålig och ett dyrt avtal med operatören av busstrafiken. Det är några förklaringar till att bussbiljetten för unga är dyr i Dalarna. Men regionrådet, tillika kollektivtrafiknämndens ordförande, Ulf Berg (M) har svårt att förstå kritiken mot höga biljettpriser på enkelbiljetterna.

– Man ska inte köpa enskilda biljetter, man ska lösa reskassa eller månadskort, då blir det extremt billigt att resa i Dalarna, menar han och säger att han inte tror att det är så många som inte har råd att köpa en enkelbiljett för 22 kronor om de ändå skulle behöva det.

Bakgrunden till prissättningen i Dalarna handlar om att länet är stort geografiskt och glest befolkat enligt Ulf Berg. Till det kommer besparingskrav och en ansträngd ekonomi och dessutom ett avtal med operatören Keolis som innebär att för varje ungdom som kliver på bussen måste Dalatrafik betala 14 kronor.

Dalarnas unga på bussen

– Här har vi ett bekymmer och det är klart att jag tycker att vi ska ha ett annat system så att vi kan slippa den här kostnadsutvecklingen. Men nu får vi gilla läget och göra det bästa av det.

Starta klippet ovan och hör hur Ulf Berg ser på unga och kollektivtrafik och hur man kan jämföra busspriser med pizza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarnas unga på bussen

Mer i ämnet