Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt vackert här och det är kul” – hör vad de ukrainska barnen tycker mest om att göra på lägret i Brunnsvik. Foto: Anders Hansson / SVT

Ukrainska barn på läger i Brunnsvik: ”Det är härligt här”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal barn från Ukraina är just nu på sommarläger i Brunnsvik utanför Ludvika, något som blev möjligt efter en insamling av pengar här i Dalarna. Innan barnen börjar med andra aktiviteter sjunger de varje dag sin nationalsång och hissar den ukrainska flaggan för att hedra sitt krigshärjade land.

På grund av vädret har blivit en del inomhusaktiviteter för barnen som är i åldrarna 9-14 år. Så istället för att som planerat få spela fotboll och brännboll har det blivit besök i badhuset i Ludvika och pingis och hockeyspel. Men barnen tycker ändå att det varit roliga aktiviteter.

– Jag har lärt mig simma, Det kunde jag inte förut, säger Roman Korzh och ler stolt.

Insamling och donation möjliggjorde lägret

– Vi är jätteglada att det här gick att genomföra, säger Örjan Fridner som är lägerkoordinator. Utöver insamlingen som gjordes bland dalfolket så fick vi även en större donation. Donatorn hade två krav, dels att lägret skulle utökas och bli tre dagar till och dels att han skulle få vara anonym.

Borgmästare från Ukraina på besök

På besök under de första av lägrets totalt nio dagar var även borgmästaren från staden Kolomyia som barnen kommer ifrån. Det var han som tog kontakt från början för att höra om det skulle gå att genomföra ett läger för några av stadens barn.

I klippet: Se när barnen sjunger Ukrainas nationalsång, och hör vad de tycker om lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.