Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningschefen Patrik Fredriksson listar tre viktiga saker att tänka på innan man beger sig ut på isen. Foto: Niko Ago/SVT

Isbanor i Dalarna stängda för säsongen – men inte i Rättvik

Publicerad

Det skiftande vårvädret gör att många av de organisationer som plogar och sköter isbanor har slutat med underhållet. Men i Rättvik fortsätter säsongen.

– Vi kör så länge det går, säger Jan Östelius som sitter i styrelsen för Siljans Långskrinnare, som sköter underhållet tillsammans med Aktiva Rättvik.

Även om det fortfarande går att ta sig fram på skridskor så är iskvaliteten inte hundraprocentig. Framförallt är det sparkåkare som syns på banorna, som sträcker sig i två slingor från centrala Rättvik mot Leksand och mot Vikarbyn. Ett hundratal sparkar finns att låna för den som vill ta en tur.

30 centimeter is

– Det har fallit mycket väl ut, det är många som är lite äldre som kanske inte kan åka skridskor som har möjlighet att komma ut på isen.

Tjockleken på isen är i dagsläget runt 30 cm.

– Kommer det skitväder och tö så kanske isen ruttnar, men vi är ute och borrar hela tiden och kollar så att det är säkert.

Hur länge banorna kommer att vara öppna är alltså lite oklart, men en förhoppning är att det ska hålla över påsk.

Lista på öppna och stängda isbanor

Väsman vinterarena Ludvika – underhåll avslutat för säsongen

Runn-is Falun/Borlänge – slut för säsongen

Brunnsjön Hedemora – slut för säsongen

Orsa/Mora skating – slut för säsongen

Öjesjön Malung – öppet – funkar bra med spark, skridskoåkning med försiktighet, istjocklek 75 cm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.