Flat coated retrievern Glader är en av de hundar som går på dagis hos Christine Tomtlund på dagarna. Foto: Hannes Forssell/SVT

Undersökning visar: Fler pysslar om sin hund

Uppdaterad
Publicerad

En nyligen genomförd undersökning visar att vi är beredda att spendera mer på våra hundar än vad vi gjorde för fem år sedan.

– Det kanske börjar bli mer accepterat att lägga pengar på sin hund i dag, säger Christine Tomtlund, som själv driver ett hunddagis i Ludvika.

Massage och psykolog

Hon erbjuder även tjänster som hundmassage och hundpsykolog för den som tycker att hunden behöver det. Undersökningen som gjordes i samband med en hundmässa i Göteborg nyligen visar att var tredje hundägare kan tänk sig att lämna hunden på spa eller att låta den gå till en hundpsykolog.

Flat coated retrievern Glader är en av de hundar som går på dagis hos Christine Tomtlund på dagarna. Foto: Hannes Forssell/SVT

Christine Tomtlund tror att även hundägare kan tjäna på att ge hunden behandling.

– Om vi får en harmonisk hund för att vi gått hos hundpsykolog om den blivit skrämd för fyrkerkerier, eller en hund som blir mindre aggressiv för att den inte längre har ont, så kan vi få en lättare vardag tillsammans med hunden, säger Christine Tomtlund.

En miljard på hunddagis

Undersökningen visar också att vi lägger ungefär en miljard kronor årligen på att låta hunden vara på hunddagis.

– Folk behöver rastning och passning av hundarna på dagarna, men sen har det också blivit mer accepterat i samhället att lämna hunden på dagis, säger Christine Tomtlund.

Attitydförändring

Magnus Felldin har haft hund länge och har märkt av en attitydförändring i hur man tar hand om sin hund.

– Det har inte varit så märkvärdigt tidigare som det är nu med alla grejer som man ska ha, säger han.

Men han kan tänka sig att ta med taxen Freja på behandling om det skulle behövas.

– Vi har en långhårig tax och de kan ju få problem med ryggen. I så fall skulle vi kunna ta med den för att få massage eller gymnastik, säger Magnus Felldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.