En fickkniv användes vid rånet mot pojken. Bilderna är genrebilder. Foto: TT, SVT

Förnedringsrån mot minderårig pojke i Ludvika – ung man döms

Publicerad

En natt i oktober förra året tvingades en minderårig pojke in i en bil och han fördes till ett skogsparti där han under knivhot klädde av sig till underkläderna för att sedan rånas på sin mobiltelefon. Nu har en gärningsman dömts i Falu tingsrätt.

19-åringen som döms har erkänt stora delar av händelseförloppet där pojken uppmanades att kyssa gärningsmannens skor medan rånet filmades av andra personer som var på platsen. Pojken lämnades därefter ensam i skogen flera kilometer hemifrån.

19-åringen döms utöver detta för en misshandel och övergrepp i rättssak samt för ytterligare ett rån som ägde rum vid ett annat tillfälle.

Skyddstillsyn och skadestånd

Straffet blir skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst. Dessutom ska 19-åringen genomgå flera behandlingsprogram och betala skadestånd på sammanlagt 43 000 kronor till offren. Ytterligare en man är medåtalad för att ha varit med vid rånet, men domen mot honom har inte fallit än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.