En varg rymde från djurparken i Orsa. Foto: SVT

Varg rymde från Orsa rovdjurspark

Uppdaterad
Publicerad

En varg rymde från Orsa rovdjurspark på lördagsmorgonen. Vargen ska ha tagit sig över ett fyra meter högt stängsel.

– Det är helt obegripligt att den tagit sig över ett så högt staket, säger Johan Sares, anläggningschef för Orsa Grönklitt och rovdjursparken, till SVT.

Det var vid niotiden på lördagsmorgonen som en anställd på anläggningen Orsa Grönklitt fick se en varg springa över slalombacken. Varghägnen undersöktes och ett konstaterades vara tomt.

Orsa rovdjurspark

– På något sätt har den tagit sig över stängslet och smitit, säger Johan Sares.

Staketet är tre meter högt och har ytterligare en meter tråd i toppen. Stora delar av staketet är strömförande, enligt Sares.

Johan Sares, anläggningschef på Orsa rovdjurspark. Foto: Bildbyrån

– Det är inte något kostaket, du får en rejäl smäll om du sätter handen på det, den måste ha gått en rejäl match för att ta sig över, säger han.

Stängt tills vidare

Vargen var ett nytillskott i parken och kom dit från Skåne tidigare i veckan. Vargen, en hane, var ensam i hägnet. Det finns ytterligare en varg i parken, men i ett annat hägn.

Slalombacken har inte öppnat för gäster, men det har däremot längdskidspåren, som är väldigt välbesökta. Det ska dock inte vara någon fara för allmänheten enligt Johan Sares.

– Hade det varit någon fara hade vi larmat direkt, säger han.

Avlivades

– Det finns inget som tyder på något brott, säger polisens presstalesperson Mats Öhman om rymningen.

På eftermiddagen var Aftonbladet först med uppgiften om att vargen hittats och avlivats.

– Det stämmer, den har avlivats, säger Johan Sares.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet