Vargexperten Runar Naess.

Vargexperten: ”En så stressad varg kommer att ta sig ut”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags rymde en varg från Orsa Rovdjurspark genom att ta sig över ett flera meter högt strömförande stängsel. Vargexperten Runar Naess menar att det inte var något förvånande.

Runar Naess har jobbat med socialiserade vargar runt om i världen sedan mitten av 90-talet.

– Att flytta en vuxen, ensam, varg och sätta den i ett nytt hägn är enormt stressande för djuret. Den situationen bör man undvika. Vargen kommer göra allt för att komma ut.

Orsa rovdjurspark

Vargen som rymde var nyss flyttad från Skåne till Orsa och var ensam i sitt hägn. På eftermiddagen hittades vargen och avlivades.

”Litade på att våra staket skulle hålla honom inne”

Djurparkschefen Tomas Bälter anser inte att Orsa Rovdjurspark kunde agerat annorlunda:

– Vi känner till att djur blir stressade av en flytt men vi litade på att våra staket skulle hålla honom inne. Alla staket är godkända enligt alla konstens regler. Det finns inga konstigheter med det, säger Tomas Bälter.

Enligt Runar Naess är det inte ovanligt att vargar som flyttats rymmer. Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Visste ni om att liknande händelser hänt tidigare?​

– Ja, det vet vi ju, men inte i vår park. Det finns ingen varg som rymt ur det hägnet i vår park. Så då anser vi att det är ett säkert hägn.

Men så här i efterhand borde ni gjort med för att förhindra att den skulle rymma?​

– Det kan man ju tycka att vi borde ha gjort men vi har gått tillbaka och utvärderat oss själva och i det här läget så kunde vi inte ha gjort någonting annorlunda än det vi gjorde, säger Tomas Bälter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet