David Karlsson är professor vid Göteborgs universitet. Han berättar om vilka som är de vanligaste orsakerna till att politiker lämnar sin uppdrag och om varför det är svårt att locka alla till att stanna i politiken.

Upprorsstämning i Linghed – ”Våran skola ska vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Falun uppvaktades vid sitt sammanträde på torsdagen av en delegation från Linghed som lämnade över runt 500 namnunderskrifter som protesterar mot planerna att lägga ner byskolan.

– Skolan är en av anledningarna till att folk bosätter sig i Linghed, säger föräldern Bodil Andersols som så många andra nu väntar på att den fördjupande analys som politikerna beställt ska presenteras.

I början av juni presenterades ett förslag till skolstruktur i Falu kommun där Linghedsskolan, Liljanskolan, Danholnsskolan och Toftaskolan läggs ned – och på sikt även Sågmyras skola och förskola.

Samtidigt föreslogs nya skolor i Vika, Sundborn och Hälsingberg/Hälsinggården. Nedläggningsplanerna orsakade skarpa protester och skolpolitikerna beställde då den fördjupade analysen av konsekvenserna av de planerade förändringarna. Och den analysen väntar man nu på, bland annat i Linghed.

– Vi vet inte tidsplanen, vilket skapar oro både för barnen och för oss föräldrar, säger Bodil Andersols.

Har skapat oro i byarna

Till saken hör att det inte funnits någon politisk majoritet för att lägga ned byskolorna. Men i de berörda byarna har nedläggningsplanerna skapat oro.

Bodil Andersols som är förälder till barn på skolan i Linghed, lämnade tillsammans med några barn över protestlistan med cirka 500 namn gällande att bevara skolan i Linghed vid kommunfullmäktigesammanträder i Falun på torsdagen.

– Skolan har över 70 elever idag och nästa år tillkommer femton nya förskolebarn och prognosen talar för ett ökat antal elever framöver, säger Bodil Andersols.

Se klippet där föräldern Bodil Andersols berättar mer om varför skolan är så viktig för byn – ”Det är upprorsstämning i byn”

SVT Dalarna har sökt skolchefen och ordföranden i barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun för en kommentar under torsdagen, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.