”Uppvärmd sjö” istället för badhus

Uppdaterad
Publicerad

Smedjebacken har inget badhus och nu tänker kommunen lösa det på ett annorlunda sätt.

Man tänker nämligen använda spillvärme från stålverket för att värma upp en liten del av en sjö och på så vis få ett varmbad ute i naturen.

Badet kommer att ligga i sjön Barken och kommunalrådet Leif Nilsson (S) är entusiastisk:

Dalarna – Prästabadet

–Det blir bryggor som kommer att avgränsa badet och det blir dukar som går ner i vattnet så vi kan ha varmvatten innanför, så det blir fem grader varmare att vara i det här vattnet än tt vara ute i sjön.

Kommunalrådet är stolt när han berättar för SVT Gävledala var det tempererade så kallade Prästabadet ska ligga. Det blir en typ av bassäng som enkelt uttryckt består av en stor gummisäck, vars kanter kommer att hängas upp i de flytbryggor som ska omgärda badet. Platsen ska också muddras för att öka på djupet, så det går att dyka.

Men varför då inte bygga ett vanligt badhus?

–Nej, ett äventyrsbad idag kostar mellan 80 och 90 miljoner och det ska ställas emot investeringen här på fem miljoner. Och vi kommer att få ett oerhört fint bad. Och det är ju skönt att vara ute på sommaren.

Men planerna har orsakat upprörda känslor. Mer om det senare under dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Prästabadet

Mer i ämnet