Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägaren Anders Gravsjö i Rättvik tycker att EU-förbudet mot blyhagel är illa utformat: ”Det blir en stor osäkerhet”. Foto: Niki Werning/SVT

Utökat blyhagelförbud ska skydda fåglar – jägare i Rättvik ser säkerhetsrisk med stålhagel

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 februari blir det förbjudet att skjuta med blyhagel i eller inom 100 meters radie från en våtmark inom EU. Det väcker både kritik och frågetecken från jägare i Dalarna.

– Vi är nog alla lika fundersamma och förbannade, säger Anders Gravsjö som är jägare i Rättvik.

Syftet med förbudet är att skydda fåglar och andra djur från blyförgiftning. När fåglar får i sig för stor mängd bly blir de akut blyförgiftade, vilket i sin tur kan leda till att andra djur får i sig byet.

– Att vi försöker motverka bly är en sak, men hur beslutet är skrivet är något annat. Jag tycker att det är ett ganska korkat skrivet beslut, säger jägaren Anders Gravsjö.

I klippet – jägaren Anders menar att EU-förbudet mot blyhagel är illa utformat.

De nya bestämmelserna för blyhagel

  • Förbudet gäller hagelammunition med en blyhalt som motsvarar eller överstiger 1 viktprocent. 
  • Om en person påträffas med hagelammunition i eller inom 100 meter från en våtmark vid skjutning eller på väg till eller från skjutning ska skjutningen i fråga antas vara skjutning i våtmark om inte personen i fråga kan styrka att det rör sig om någon annan sorts skjutning. 
  • Bestämmelserna finns i REACH-förordningen (Europaparlamentets och rådets förordning 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier) som är direkt tillämplig i Sverige. De ersätter det nationella förbud som följer av den svenska förordningen (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter. 

Hur förbudet kommer att tillämpas avgörs efter eventuell prövning i domstol. 

Källa: Naturvårdsverket.

Alternativ till blyhagel

Stålhagel 

Det vanligaste alternativet till blyhagel är stålhagel. Eftersom stål är lättare än bly rekommenderas att jägaren väljer större stålhagel än blyhagel. Då patroner med stålhagel generellt laddas med kraftigare krutladdning och materialet är hårdare än bly blir kraven på vapnet högre. Därför bör endast vapen som är godkända för stålhagel användas. 

Vismut 

Vismut är mjukare än stål. Hagel av detta material lämpar sig därför även i vapen som inte är godkända för stålhagel. Av samma anledning är hagel av vismut inte mer benäget att ge rikoschetter än blyhagel. Jämfört med bly bör jägaren gå upp något i hagelstorlek, eftersom vismut är lättare än bly.

Volfram 

Volfram är tyngre än bly och ger därför hög skottverkan. Volfram är i grunden mycket hårt men blandas med andra metaller i framställningen av hagel, så att en variation av hårdhet hos volframhagel finns att tillgå vid köp av ammunition. Vid användning av ammunition med volframhagel i ett vapen som inte är godkänt för stålhagel bör jägaren därför försäkra sig om att ammunitionen är av sådan typ som är lämplig för vapnet. Vid osäkerhet bör vapensmed eller tillverkare rådfrågas. 

Jägaren behöver välja ammunition utifrån bland annat aktuellt vapen, viltart och förutsättningarna i jaktområdet.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.