Vabruari är här: ”Stressigt och synd om barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Magsjuka och och evighetslånga förkylningar. Februari är den månad på året som vi använder allra mest dagar för vård av barn. Bara i Dalarna vabbades det över 20 000 dagar i februari förra året.

 – Det finns en tendens till ett ökat användande av vab-dagar de senaste fem åren, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på försäkringskassan.

Anledningarna kan vara många.

– Dels finns det fler barn i de här åldrarna just nu, sen kan faktorer som hur toleranta man är mot sjukdom på förskolorna spela in liksom om föräldrarna jobbar mer eller mindre hemma samtidigt som man har sjuka barn. Hur sjuka barnen är över tid har vi inget riktigt värde på idag, säger Niklas Löfgren.

Nästan tre dagar per förälder i februari

Förra året slogs februarirekordet i använda vabdagar i sjukförsäkringen. Totalt sett vabbades det då 906 155 dagar i hela landet. Dalarna stod för 23 350 av dem och det var 8 646 föräldrar här som tog emot ersättning, det innebär 2,7 vabdagar per förälder som nyttjar försäkringen under februari.

– Jag tror att det är kvinnorna som tar det största ansvaret och är hemma med barnen generellt sett, men hemma hos mig är det ganska rättvist fördelat, att vi är hemma lika mycket och ställer upp på varandra, säger Linda Ljudén, trebarnsmor i Älvdalen.

Så påverkar vab livet

Vet du i vilken ålder vi tar ut flest vabdagar? I klippet  får du veta mer om det och om hur vabdagarna fördelas mellan kvinnor och män och hur vabbandet påverkar Linda Ljudén och andra Älvdalsbors liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.