I videoklippet hör du förutom smittskyddsläkaren även vårdförbundets dalaordförande Marion Vaeggemose som trycker på för att vårdpersonal ska vaccineras så snart som möjligt. Foto: SVT & Johan Nilsson/TT

Regionen vill börja vaccinera vårdpersonal igen – parallellt med äldre

Uppdaterad
Publicerad

Äldre ska prioriteras när det gäller vaccination mot covid-19, det har Folkhälsomyndigheten sagt. Men Region Dalarna hoppas ändå kunna vaccinera vård- och hemtjänstpersonal parallellt med att vaccinationen av äldre fortsätter.

Uppdatering fredag 26/3: Biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund förtydligar på fredagen att vaccineringen av vårdpersonal fortfarande är pausad, i enlighet med FHM:s rekommendationer. Men ambitionen är att de doser som blir över ska kunna ges till vårdpersonal från särskilda avdelningar enligt en upprättad ”kölista”, allt för att undvika svinn. Vårdpersonalen ingår också i fas 2, men nu med en lägre prioriteringsgrad.

Astra Zenecas vaccin på väg tillbaka

Samtidigt som vaccinationerna av äldre fortsätter i Dalarna väntar regionen tillsammans med övriga vårdsverige på Folkhälsomyndigheten och Läkemedelverkets besked om vaccinet från Astra Zeneca kan börja användas igen efter utredningen av de biverkningar som rapporterats.

Coronaviruset i Dalarna

– Blir det godkänt igen kan vi börja använda det igen tidigast i nästa vecka, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Blir det fortsatt stopp för Astra Zeneca räknar han med en fördröjning på två veckor på vaccinationsprocessen i länet i väntan på andra vaccin.

Hänger på leveransen

För att planen ska hålla är det avgörande att vaccindoserna faktiskt kommer som utlovat.

– De stora volymerna vaccin väntar vi i maj, säger Anders Lindblom som bestämt hävdar att vård- och omsorgspersonal i länet ska kunna vaccineras parallellt med äldre utan att det ska försena de äldres vaccinationer.

Tidigast på torsdagen väntas besked om Astra Zeneca-vaccinet från Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet