Höga smällar har hörts från branden i gaslagret. Under onsdagen råder fortsatt risk för explosioner i området. Foto: Rickard Sjödin/Martin Heppich/SVT

Fortsatt farligt att närma sig brandområdet i Staberg

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt farligt att närma sig området efter den stora gasbranden i Staberg. Men på onsdagkvällen säger Magnus Jonsson på räddningstjänsten att man är ”försiktigt optimistisk” inför torsdagsmorgonen, då han hoppas att riskområdet ska minskas till 50 meter.

Avspärrningarna är satta till 300 meter kring området. Riksväg 69 beräknas vara avstängd åtminstone till klockan 05 på torsdagsmorgonen.

Räddningstjänsten har under onsdagen fortsatt med en så kallad passiv insats. Det avspärrade området anses ha stor explosionsrisk och människor uppmanas att hålla sig utanför spärren.

Gaslagerbranden utanför Falun

– Det är viktigt att man respekterar avspärringen. Det finns gasflaskor kvar som kan explodera av värmen upp till 24 timmar, vi passerar inte området förrän det är säkert, säger Daniel Östling, räddningsledare.

Räddningstjänsten Dala-Mitt uppmanar på sin hemsida att människor håller sig ifrån området under tiden.

”Detta då det fortfarande kan finnas gasflaskor i området som utsatts för brand och kan riskera explosion. Vi uppmanar människor att fortsatt hålla sig undan samt att alla trafikanter respekterar avspärrningar och följer skyltad omledning för trafiken”, skriver de.

Ett VMA utfärdades, där personer i området ombads att stanna kvar inomhus samt stänga ventilation och fönster. Den uppmaningen släpptes vid 14-tiden på onsdagen.

Två till sjukhus

Ingen person ska ha skadats i samband med själva händelsen där gasflaskor exploderat, även om två personer uppges ha fått söka vård för rökskador senare under tisdagskvällen. Det bekräftas av polisens presstalesperson Lars Hedelin.

– Två personer är förda till sjukhus för vård, säger Hedelin.

En polisanmälan om vållande till kroppsskada i samband med arbetsplatsolycka har även upprättats.

Fortsatt räddningsinsats – väntar ut tiden

Räddningstjänstens fortsätter hålla en passiv insats, preliminärt till torsdagsmorgonen.

– Dagen har varit lugn. Vi fortsätter att vänta ut tiden, tills det inte längre finns någon sprängningsrisk. Den sista smällen var igår runt 20-tiden sedan var det en liten smäll vid 05 imorse, säger Daniel Östling, räddningsledare.

Oklart vad som orsakat branden

I nuläget vill varken polis eller räddningstjänsten spekulera i vad som orsakat branden.

– Det får en framtida brandorsaksutredning som polisen gör utvisa, äger Magnus Jonsson vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

SVT har varit i kontakt med ansvarig för gasföretaget som i nuläget avböjer att kommentera läget.

Klockan 21.30 på onsdagen säger Magnus Jonsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten Dala-Mitt, att han är försiktigt optimistisk inför morgondagen.

– Vi och polisen har flugit med drönare över området för att se med en värmekamera hur värmepåverkade gasflaskorna är. Och det var inga tecken på att det skulle vara några dramatiskt förhöjda temperaturer, säger han.

– Klockan 5 på torsdagmorgonen, då det gått 24 timmar sedan den senaste gasflaskan exploderade, hoppas vi kunna minska riskområdet till 50 meter. Det skulle innebära att det är inom verksamhetens normala yttre gränser. Då kan vi till exempel öppna upp riksvägen och och tillfartsvägar till fastigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen larmades SOS om en explosion i en lokal där gas förvaras utanför Falun. Starta klippet för att se och höra vad som hänt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gaslagerbranden utanför Falun

Mer i ämnet