”Vakna Bornegrim!”

Publicerad

I går fick författarorganisationen Svenska PEN ta emot Elin Wägners väckarklocka av Elin Wägner-sällskapet. Priset kan skickas vidare till en person eller organisation som behöver hjälp att vakna. PEN har valt att skänka klockan till Gävlemoderaterna.

Varje år delar Elin Wägner-sällskapet ut ett pris till en organisation eller person som verkar i Elin Wägners anda. I går fick författarorganisationen Svenska PEN ta emot priset, ett pris som kan skickas vidare till en person eller organisation som behöver hjälp att vakna. PEN har valt skicka klockan till Gävlemoderaterna och särskilt till deras representant Niclas Bornegrim och på sin hemsida skriver Ola Larsmo, ordförande i Svenska PENs programkommitté, att Bornegrim får ”personifiera motståndet mot det så kallade Frisstadssystemet.”

– Det här rör mig inte ryggen. Jag tycker att det är lite väl att klockan är riktad till mig, det var inte jag som personligen överklagade kommunfulllmäktiges beslut till förvaltningsrätten, säger Niclas Bornegrim (M) till SVT Gävledala.

Moderaterna överklagade

Det var i februari i år som kommunfullmäktige i Gävle beslutade att erbjuda en fristad åt konstnärer. Gävle skulle då bli den första kommunen i landet som erbjuder en fristad för just konstnärer. Tidigare har skydd erbjudits av förföljda författare. Systemet innebär att en hotad kulturskapare får en fristad under två års tid. Men Moderaterna i Gävle ville annat. I mars överklagade Moderaterna kommunfullmäktiges beslut till förvaltningsrätten för att pröva om fristadssystemet innebär att kommunen stödjer enskilda personer, vilket man inte får.

Förvaltningsrätten: ”utrikes verksamhet”

 I juli kom domen från förvaltningsrätten i Falun som slog fast att Gävle kommun inte får vara med i fristadsnätverket. Anledningen var att rätten bedömer det som en form av utrikes verksamhet, något som staten men inte kommuner ska ägna sig åt. Protesterna mot domen blev starka, både från Svenska PEN, fristadsnätverket Icorn och Kulturrådet och i juli bestämde sig Gävle kommun för att ta frågan vidare till Kammarrätten.

Ola Larsmo skriver också på Svenska PENs hemsida: ”Vakna Bornegrim! (Sover du genom det här skrällandet så går du nog inte att väcka alls.) Sedan kan du väcka dina kamrater i Gävlemoderaterna.”

Skicka klockan till kulturministern

– Jag tycker att väckarklockan borde skickas till kulturministern eftersom hon tycker att kommunen ska bli en fristad åt förföljda konstnärer fastän förvaltningsrätten i sin tur tycker att detta är något som kommunen inte ska ägna sig åt, säger Niclas Bornegrim (M).

Elin Wägner-sällskapet

Visa

Elin Wägner-sällskapet bildades 1990. Det har till syfte att hålla Elin Wägners livsverk levande genom att uppmuntra studiet av hennes författarskap och lyfta fram hennes idéer och tankar om samverkan mellan kvinnor och män i arbetet för fred och miljö.

Källa: http://www.elinwagner.se/sallskapet.html

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet