Valdeltagandet väntas öka

Publicerad

Det brukar finnas ett samband mellan hur stort förtidsröstande det är och det totala valdeltagandet. Och när förtidsröstandet nu har ökat så finns det en sannolikhet att även valdeltagandet gör det.

– Tidigare erfarenheter visar att det finns en korrelation mellan hög grad av förtidsröstning och högt valdetagande, men vi får se på söndag, säger Mats Öhlén, statsvetare på Högskolan Dalarna.

Vid folkomröstningen för 25 år sedan sa 60 procent av befolkningen i Dalarnas län sa nej till medlemskap i EU, men landet som helhet sa ja. Men sedan dess verkar Dalfolket ha förlikat sej med medlemskapet och EU-motståndet tycks ha somnat in.

Sannolikt har händelser som förra sommarens skogsbränder och all den hjälp vi då fick från flera andra EU-länder påverkat Dalfolkets inställning i positiv riktning.

– Min bedömning är att vi kommit förbi debatten om Sverige ska vara medlem eller inte i EU. Nu handlar det snarare om olika sakfrågor – jordbruket, fisket, miljön och så vidare. Jag tror att för de flesta har EU idag blivit vardag, säger Mats Öhlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU och Dalarna

Mer i ämnet