Foto: TT

Vansbrosimningen femdubblar prispeng

Uppdaterad
Publicerad

Vansbrosimningen satsar rejält i sommar på sina vinnare. Herr- och damsegraren i sommar kommer att få mångdubbelt mer i prispengar jämfört med tidigare år.

– Vi satsar ordentligt och hoppas få hit internationella elitsimmare i Open water-klassen, säger Jan Palander, generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Den tidigare prispengen låg på 10.000 kronor. Den höjs alltså nu till 50.000 kronor för både herr- och damsegraren.

Vansbrosimningen

– Vi blir nog först i Open water-klassen att kunna erbjuda sådana här summor, säger Jan Palander.

Satsningen är tänkt att höja statusen på tävlingen och göra att den får spridning i internationella media.

– Open Water är ju olympisk gren sedan tre olympiader och simförbundet har också anställt en landslagskapten för Open water, säger Jan Palander.

I framtiden finns också förhoppningar om att få världscupstatus.

– Det finns både europacup och världscup i Open water-klassen, och rent förutsättningslöst skulle Vansbrosimningen kunna integreras i de tävlingarna, säger Jan Palander.

Vansbrosimningen genomförs 8 juli.

Vansbrosimningen

Sträckan 3 000 meter simmas medströms  i Vanån, 2000 meter, och motströms i Västerdalälven, 1000 meter. Vansbrosimningen är indelad i en elit- respektive motionstävling.

I elittävlingen finns klasserna herrar, damer och herrar och damer parasim. Prispengar delas ut till de tre främsta herrarna och damerna i elittävlingen, samt ett spurtpris till bästa herr- och damsimmare.

Källa: Vansbrosimningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vansbrosimningen

Mer i ämnet