Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi gav Stefan Löfven vårt stöd på villkor att hyresgästernas rättigheter inte skulle försämras.” Foto: Vänsterpartiet, Ida Friberg privat

Vänsterpartiet i Dalarna står bakom Dadgostar: ”Människor ska ha råd med en bostad”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar hotar att fälla statsminister Stefan Löfven - och hon har starkt stöd från sina partidistrikt. Även Daladistriktet sluter upp bakom Dadgostar. 

– Vi står bakom Nooshi Dadgostar i frågan om förtroendet för Stefan Löfven, och vi står upp för att människor ska ha råd med en bostad idag och i framtiden, skriver Ida Friberg, Kajsa Fredholm och Kjell Nordqvist, verkställande utskottet för Vänsterpartiet i Dalarna, i ett mejl till SVT.  

Konflikten som utlöst regeringskrisen grundas i ett förslag gällande fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. 

Ekonomiska samhällsklyftor

När SVT frågar Vänsterpartiets distriktsledning i Dalarna menar de att det redan idag är det dyrare att bo i hyresrätt än i andra boendeformer, och att de som bor i hyresrätt i genomsnitt har lägre inkomst än andra och att de ekonomiska klyftorna i samhället ökat snabbt de senaste åren. Att införa marknadshyror skulle öka orättvisorna då människor som redan idag har en svag ekonomi skulle få lov att betala mer. 

– Vi gav Stefan Löfven vårt stöd på villkor att hyresgästernas rättigheter inte skulle försämras, och vi kan bara beklaga att S, C och MP inte velat förvalta vårt förtroende utan istället valt att dra bort förutsättningarna för vårt stöd.

Politiskt spel

Socialdemokraternas vice destriktsordförande i Dalarna Elin Norén är kritisk, och hävdar att misstroendeförklaringen enbart är ett politiskt spel.  

– Jag är faktiskt dyster över utvecklingen. Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, vi är fortfarande i en pandemi, och att då kasta in Sverige i en politisk kris är inte ansvarsfullt. Det här är fyra partier som bara kan enas om att peta Stefan Löfven, men inte kan enas om hur landet ska styras. Det finns inget regeringsalternativ, det är bara politiskt spel där man ställer till oreda utan att uträtta något, säger Elin Norén, socialdemokraterna.

Rasmus Giertz, distriksordförande för Sverigedemokraterna, säger att SD har tidigare sagt att de kommer att försöka ta varje givet tillfälle att fälla regeringen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Också Sverigedemokraternas Daladistrikt vill avsätta Löfven till varje pris:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer