Marmorstein om misstroendehotet: ”Löfven sätter hårt mot hårt”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i riksdagen säger sig vara redo att fälla statsminister Stefan Löfven. Men Löfven kommer att pressa Vänsterpartiet genom att ifrågasätta om de med SD:s hjälp vill kasta in landet i politiskt kaos, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Löfven sätter hårt mot hårt, säger Marmorstein.

Statsminister Stefan Löfven (S) har två alternativ om regeringen fälls i förtroendeomröstningen: att avgå eller att utlysa extraval.

Om det skulle ske säger statsministern att han vill fundera noga innan han ger besked. Formellt har Löfven en vecka på sig att utlysa extraval om en majoritet i riksdagen riktar en misstroendeförklaring mot honom på måndag.

– Vi vet först på måndag när riksdagen samlas om det faktiskt blir en votering eller inte, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Marmorstein: Löfven kommer pressa V

Marmorstein tror att Löfven kommer att pressa Vänsterpartiet innan omröstningen genom att ifrågasätta om de verkligen ska alliera sig med Sverigedemokraterna för att kasta in landet i politiskt kaos.

– Löfven sätter hårt mot hårt, säger Marmorstein.

Hur Vänsterpartiet ska kunna ändra sig efter Löfvens besked gällande den fria hyressättningen för nyproduktion är enligt henne oklart.

– Han ger dem ingen bakdörr ut som gör det möjligt för Vänsterpartiet att lägga ner sina röster.

Vänsterpartiet har kritiserats för att de agerade innan en proposition hade lagts på riksdagens bord. Men de menar att utredningsförslaget som nu finns kommer innebära marknadshyror på sikt – och det vill partiet stoppa.

– Då måste man agera nu. Agerar man längre fram är det så nära valet att det inte finns någon möjlighet att få med sig de andra partierna på ett misstroende.

En kedja av misstroende

På torsdagsförmiddagen meddelade Vänsterpartiet att de skulle gå vidare med sitt hot om att väcka misstroende. Senare samma dag lämnade SD in ett yrkande om misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Moderaterna och Kristdemokraterna har redan meddelat att de kommer att rösta för att fälla statsministern. Om även Vänsterpartiet fullföljer finns en majoritet.

Omröstningen kommer att ske på måndag klockan 10.00.

I botten ligger den konflikten om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter – som fick Vänsterpartiet att väcka frågan om misstroende.

Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein berätta i Morgonstudion vad som kan hända nu i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.