”Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta läge är inte ansvarsfullt, säger Löfven vid en pressträff på torsdagseftermiddagen”.

Stefan Löfven inför måndagens misstroendeomröstning: ”Vi ska fullfölja januariavtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven kommer att ske på måndag. Det meddelar talman Andreas Norlén. Samtidigt uppger statsministern att regeringen ska fullfölja januariavtalet.

– Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta läge är inte ansvarsfullt, säger Löfven vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Under torsdagen lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Nu står det klart att omröstningen kommer att ske på måndag klockan 10.00. Det skriver talmannen Andreas Norlén (M) i ett pressmeddelande på riksdagens hemsida.

Moderaterna och Kristdemokraterna har redan meddelat att de kommer att rösta för att fälla regeringen. I botten ligger den brännande frågan om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter – som fått Vänsterpartiet att väcka frågan om misstroende.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

”En farlig väg”

Stefan Löfven kallade till presskonferens på torsdagseftermiddagen för att kommentera misstroendehotet.

– Det här är inte det som svenska folket förväntar sig av politiken. Det är en farlig väg som Vänsterpartiet tillsammans med de högerkonservativa nu beträder, säger statsministern.

Enligt Stefan Löfven är regeringen inte i närheten av ett färdigt lagförslag om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Han kallar Vänsterpartiets agerande för överilat.

Om Löfven skulle fällas i misstroendeomröstningen på måndag har statsministern två alternativ: att utlysa extraval eller att avgå.

– Det här måste man fundera igenom noga, säger Stefan Löfven om alternativen.

”Det är ni som skapar regeringskris”

Under en planerad frågestund i riksdagen tidigare under torsdagen pressades Stefan Löfven av Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar om fri hyressättning i nyproduktion. V-ledaren menade att regeringen ägnar sig åt en förhalningsprocess genom att inte kalla utredningen för ett regeringsförslag.

Dadgostar frågade statsministern om förslaget är värt att skapa en regeringskris för.

– Det är inte jag och regeringen som skapar parlamentarisk kris, det är Vänsterpartiet, kontrade Stefan Löfven.

Här kan du se hela sändningen från statsminister Stefan Löfvens pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet