Marmorstein: Dramatiska dagar väntar

Uppdaterad
Publicerad

Dramatiska dagar väntar under midsommarveckan. Efter konflikten om fri hyressättning säger Vänsterpartiet att man inte längre har förtroende för statsminister Stefan Löfven (S) – och SD yrkar på misstroendeförklaring mot honom.

Under onsdagen deklarerade Vänsterpartiet att man inte längre har förtroende för Stefan Löfven. Partiledaren Nooshi Dadgostar hoppas kunna väcka frågan i riksdagen på måndag nästa vecka.

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein finns det fortfarande ett litet fönster där Stefan Löfven har möjlighet att backa på utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Men då har han det andra dilemmat: att det vill ju inte Centerpartiet och Liberalerna. Då riskerar han att tappa Centerpartiet. I ett starkt läge skulle Stefan Löfven stå inför risken att bli bortröstad i kammaren tror jag han föredrar att utlysa ett extraval eller åtminstone hota med det.

– Det kommer vara några dramatiska dagar under midsommarveckan.

”Det som är knäckfrågan”

Hur nära är det ett extraval i och med dagens besked?

– Det avgör Stefan Löfven och framför allt av hur den övriga oppositionen agerar. Det är där som är knäckfrågan. Moderaterna och Kristdemokraterna har hittills varit väldigt negativt inställda till att hjälpa Nooshi Dadgostar.

Senare under dagen meddelade Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge att partiet lämnat ämnat in ett yrkande om misstroende mot Stefan Löfven till talmannen.

– Nu lägger han det här på Moderaterna och Kristdemokraterna. De har en relation som de inte hade för bara något år sedan och jag utgår från att SD har informerat M och KD om att de ska agera så här, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– Länge har både Ulf Kristersson och Ebba Busch sagt att de är beredda att fälla regeringen vilken dag som helst och på vilken fråga som helst så nu blir det upp till bevis.

”En svår argumentation att vinna”

Elisabeth Marmorstein säger också att hon har svårt att se Moderaterna och Kristdemokraterna rädda Stefan Löfven vid en eventuell votering. Inte minst med tanke på att det är val nästa år där det lär bli en valrörelse där oppositionspartierna kommer gå hårt åt regeringen.

– Det är en svår argumentation för dem att vinna, även om de förstås inte vill ha den här situationen. De hade helst inte velat att de landade här med 15 månader till valet. Frågan är om någon viker ner sig och vem det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet