Vänsterpartiet har inte förtroende för Stefan Löfven – kommer söka stöd för att fälla regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har inte längre något förtroende för Stefan Löfven och regeringen – redan på måndag vill partiet väcka misstroende. I botten ligger den brännande frågan om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter.

– Jag tänker inte medverka till att montera ner det svenska folkhemmet, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Kort efter Vänsterpartiets utsatta deadline kom beskedet – Vänsterpartiet nöjer sig inte med att Hyresgästföreningen bjuds in till samtal om fri hyressättning i nyproduktion.

– Samtal är trevligt, det är wienerbröd och kaffe och sådant. Men förhandlingar är något annat och innebär att parterna får bestämma innehållet i ett avtal, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Under pressträffen förklarade hon att partiet nu ska försöka få igenom en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister. Sverige befinner sig nu i en helt ny situation. Det är inte ett lätt besked jag ger här i dag, men någon måste stå upp för Sveriges hyresgäster, säger hon och fortsätter:

– Jag vet precis hur det är att växa upp i ett starkt samhälle. Det är det Sverige jag har växt upp i och jag tänker inte medverka till att montera ner det svenska folkhemmet.

Anklagelser om att slå sönder den svenska modellen

Under pressträffen anklagade Nooshi Dadgostar regeringen för att ”slå sönder den svenska modellen” där parterna förhandlar.

– De vill skapa regeringskris istället för att stå upp för den svenska modellen och vårt starka samhälle. Bakgrunden till allt detta är att regeringen tillammans med C och L tidigt under mandatperioden skrev under ett avtal som till stor del byggde på centerpartistisk politik.

– Men de vilade också på vårt mandat.

Senare under onsdagen kom beskedet att SD lämnat in en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Huruvida M och KD kommer stötta den är i nuläget oklart.

”Ska avgöras i förhandlingarna”

Hyresgästföreningen är fortsatt kritiskt till att frågan nu ligger på riksdagens bord.

– Vår ståndpunkt är att frågan ska avgöras i förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.