Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns nu en riksdagsmajoritet för att fälla regeringen. Detta efter besked från SD, KD och M. Foto: TT

Efter V:s hot: SD yrkar på misstroende mot Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) till talmannen. Nu står det klart att Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna står bakom misstroendeförklaringen.

– Kristdemokraterna kommer att rösta för att avsätta Stefan Löfven, säger partiledaren Ebba Busch på en presskonferens.

Uttalandet görs sedan SD yrkat på en misstroendeförklaring i riksdagen mot Stefan Löfven och hans regering och vänsterledaren Nooshi Dadgostar förklarat att V saknar förtroende för Löfven och drar tillbaka sitt stöd till regeringen.

– Väljarna kan känna sig trygga med var man har Kristdemokraterna någonstans. Vi kommer inte vara garanten för att Stefan Löfven ska sitta kvar, säger Ebba Busch.

Vill bilda ny regering

Hon hänvisar bland annat till regeringen hantering av kriminalitet, arbetslöshet och vad hon beskriver som en vårdkris. Enligt Busch kan man i nuläget inte utgå från att det blir extraval i höst, även om regeringen skulle fällas av riksdagen.

Även Moderaterna kommer rösta rött, skriver Ulf Kristersson på Instagram.

”Vår uppfattning är mycket tydlig. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Vi har redan röstat nej till Stefan Löfven flera gånger. Självklart kommer vi att göra det igen.”

Bakgrunden är förslaget om fri hyressättning i nyproduktioner som fått Vänsterpartiet att dra tillbaka sitt stöd till regeringen. Det har i sin tur fått Sverigedemokraterna att begära misstroendeomröstning mot Löfven. Både M och KD ställer sig bakom den.

– Vi är också motståndare till marknadshyror, där har vi samma uppfattning som Vänsterpartiet. Det är en bra fråga för oss att väcka misstroende kring, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Centerpartiet, som ligger bakom förslaget om fri hyressättning, kommer enligt partiledaren Annie Lööf lägga ned sina röster i en misstroendeomröstning. Liberalerna har ännu inte beslutat för hur man ska rösta i frågan, men det spelar i praktiken ingen roll.

Omröstning på måndag

Talmannen har bestämt tid för omröstningen om misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven. Den blir på måndag den 21 juni klockan 10.

Enligt riksdagsordningen ska ett yrkande om misstroende bordläggas två gånger innan omröstningen. Detta kommer att ske både i dag, torsdagen den 17 juni, och i morgon, fredagen den 18 juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är också motståndare marknadshyror så det här var ett bra fråga att väcka misstroende kring. Foto: Michael Jansson, SVT:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet