Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även privata vårdgivare har svårt att rekrytera. Här berättar Mikael Skansgård, om utmaningarna med att starta en privat BUP-mottagning. Foto: Johan Lundahl/SVT

Vårdföretagaren vill satsa mer på digitala lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka har privata vårdbolag haft möjlighet att etablera barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar (BUP) i Dalarna. Enligt Mikael Skansgård, verksamhetschef vid Psykiatripartners Barn- och ungdomspsykiatri som är en av de två privata mottagningar i Falun, finns det flera utmaningar.

– Vi började från noll, nu har vi personal och över 700 barn som har valt att gå hos oss, säger Mikael Skansgård som tidigare varit verksamhetschef i Region Dalarna men som 2023 lämnade sitt uppdrag för att driva den privata mottagningen.

Den mottagning där Mikael Skansgård nu är verksamhetschef för öppnade i augusti 2022 och är en av fyra privata mottagningar som etablerat sig i Dalarna sedan vårdval infördes.

– Vi kan idag erbjuda distansavtal och jobba digitalt, men vi måste hitta fler flexibla lösningar. Vi tittar till exempel nu på möjligheterna att starta en digital BUP-mottagning.

Måste man inte fysiskt möta de som söker vård vid BUP?

– Jo, absolut och det gör vi. Men en viss del av behandlingarna går att utföra digitalt med ett gott resultat, säger Mikael Skansgård.

Capio Barn- och ungdomspsykiatri som är den andra bup-mottagningen som drivs i privat regi i Falun hade i januari över 600 pågående patientärenden.

Se klippet där Mikael Skansgård berättar om de utmaningarna som privata aktörer ställs inför.

Privata vårdbolag som driver bup-mottagningar i Dalarna

  • Psykiatripartners Barn- och ungdomspsykiatri Falun
  • Capio Barn- och ungdomspsykiatri Falun
  • JeWe Barn- och ungdomspsykiatri Borlänge
  • Kiron Care Barn- och ungdomspsykiatri Hedemora

Källa: Region Dalarna

VÅRDVAL BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI (BUP)

Region Dalarna driver sedan februari 2022 ett vårdvalssystem inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i öppenvård (BUP).

Det innebär att barn och ungdomar har rätt att välja privat eller offentlig vårdgivare för sin vård inom psykiatri.

Vårdgivare som uppfyller Region Dalarnas krav har rätt att etablera verksamhet i länet med offentlig ersättning.

Källa: Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.