Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdvalschefen, Magnus Thureson förklarar varför barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna behöver mer pengar. Foto: Johan Lundahl/SVT

Vårdval BUP kostar mer än beräknat – Region Dalarna flyttar 20 miljoner från primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna flyttar 20 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) från primärvården för att möta det ökade trycket på verksamheten. Enligt regionens vårdvalschef, Magnus Thureson är det tydligt att antalet barn som söker till BUP ökar.

– I november i år var det 2500 registrerade barn och unga inom BUP i Dalarna. Om man jämför det med samma månad 2019 hade vi strax under 2000 individer. Så vi har ganska mycket mer barn i snurr nu, säger Magnus Thureson, vårdvalschef vid Region Dalarna.

De 20 miljoner som regionen satsar för att möta det ökade trycket på verksamheten kommer att gå till vårdval BUP, det vill säga de privata aktörer som upphandlats inom Barn- och ungdomspsykiatrin, och kommer att omfördelas från vårdval primärvård.

– Eftersom regionen har en ekonomiskt utmanande situation är det primärvården man valt att flytta pengarna ifrån, säger Magnus Thureson.

Fortfarande många i kö till BUP

Under 2023 var det tom november i genomsnitt 1195 barn och unga som väntat på ett första besök, fördjupad utredning eller behandling hos privata mottagningar eller regionen, uppger Region Dalarna.

– Jämför man med hur det såg ut innan vårdvalet så är det ungefär 50 färre i kö per månad, säger Magnus Thureson.

En av orsakerna till att köerna är långa är att det är fler som söker vård och enligt prognoserna kommer trycket öka ytterligare under 2024.

– Men det är också fler som får hjälp, säger Magnus Thureson.

Geografiska utmaningar för privata mottagningar

Att få en geografisk spridning på de privata BUP-mottagningarna har varit svårt enligt Magnus Thureson.

– Alla nyetableringar har skett i södra eller mellersta delen av länet. Inför 2024 och 2025 kommer vi titta på hur vi ska få en bättre geografisk spridning av vårdvalsmottagningarna, säger han.

BUP-köerna november 2023

Medeltalet på köer till första besök – fördjupad utredning och behandlingar fram till november 2023:

  • 282 i kö till på första besök
  • 379 i kö till fördjupad utredning
  • 534 i kö till på behandling

Medeltalet på antal genomförda första besök – fördjupade utredningar och påbörjade behandlingar fram till november 2023:

  • 172 genomförda förstabesök
  • 49 genomförda fördjupade utredningar
  • 53 påbörjade behandlingar

Källa: Region Dalarna

VÅRDVAL BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI (BUP)

Region Dalarna driver sedan februari 2022 ett vårdvalssystem inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i öppenvård (BUP).

Det innebär att barn och ungdomar har rätt att välja privat eller offentlig vårdgivare för sin vård inom psykiatri.

Vårdgivare som uppfyller Region Dalarnas krav har rätt att etablera verksamhet i länet med offentlig ersättning.

Källa: Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.