• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Foto: Heiko Junge/TT

Varginventering klar – uppehåller sig i södra och östra delen av länet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens inventering av varg i Dalarna avslutades i fredags. Den slutliga rapporten kommer 1 juni men länsstyrelsen har redan en bild av var de flesta vargarna finns.

Licensjakten i Dalarna bedrevs i länets södra och östra delar. Det är fortfarande där som många vargar uppehåller sig enligt den inventering som nu är avslutad och det är där vargstammen varit som störst även tidigare år.

– Det finns fortfarande kvar revir runt omkring som det inte jagats i. Är det valpar där så flyttar de ifrån sitt födelserevir så småningom och då kan de söka sig till intilliggande revir, säger Ellinor Theorin, vilthandläggare vid enheten för vilt på länsstyrelsen Dalarna.

Vargar i Dalarna

Inventeringen görs genom spårning i snö under vintern och kompletteras med DNA-prover från spillning och urin.

Få vargar fälldes

Totalt fick 14 vargar fällas vid licensjakten på varg i Dalarna. Jakten bedrevs i två gränsrevir, Almhöjden och Tinäset, som delades med andra län.

När jakten avlystes 15 februari hade dock bara 6 vargar fällts. I Tinäset som gränsar till Gävleborg avlystes jakten när två av åtta vargar fällts.

– I det reviret fanns det en familjegrupp som vi trodde hade valpar i år men under inventeringen inför jakten såg vi att det bara fanns ett stationärt par och de är nu skjutna, sa Caroline Dickson, chef på viltenheten, i samband med att jakten avslutades.

Årets jakt var den största i modern tid. 75 vargar fick skjutas i landet, och totalt fälldes 58. Ingen av vargarna fälldes i Dalarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med in i obduktionssalen och hör patologen Erik Ågren berätta om årets vargar. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet