Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Dickson på Länsstyrelsen Dalarna berätta om årets vargjakt som nu är avslutad. Foto: TT, Ann-Louise Julin/SVT

Vargjakten avslutas – färre vargar än beräknat i reviren

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avlystes årets vargjakt som har pågått sen årsskiftet. Jakt har tillåtits i två gränsrevir i länet, totalt har sex vargar fällts.

– Jakten gått lugnt till, säger Caroline Dickson på Länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen fattar beslut om tilldelning i början av oktober baserat på hur det såg ut med vargar vintern innan. Men det är först när jakten börjar i januari som Länsstyrelsen kan bedöma läget. I Dalarnas ena revir, Tinäset som gränsar till Gävleborg, avlystes jakten när två vargar fällts trots att tilldelningen till en början var åtta vargar.

Vargar i Dalarna

– I det reviret fanns det en familjegrupp som vi trodde hade valpar i år men under inventeringen inför jakten såg vi att det bara fanns ett stationärt par och de är nu skjutna.

”Inte sett fler spår”

I Dalarnas andra revir Almhöjden som delas med Västmanland och Örebro fick totalt 6 vargar fällas. Där har fyra vargar fällts, den sista i lördags.

– Där visste vi att det fanns ett par med valpar när jakten började. Nu är fyra fällda och det kan finnas andra kvar men vi har inte sett några fler spår.

Årets jakt har varit den största i modern tid där 75 vargar fick skjutas, och totalt har 58 fällts.

I klippet: Hör Caroline Dickson på länsstyrelsen svara på frågan om vad det varit för skick på de skjutsa vargarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet