Foto: Anders Hansson, SVT / TT

Värsta scenariot: Dalarna kan få skånskt klimat

Uppdaterad
Publicerad

Om koldioxidutsläppen fortsätter i samma utsträckning som nu kan det medföra ett helt nytt klimat i Dalarna. Det säger klimatexperten Pär Holmgren som varnar för att en förändring måste ske snabbt – och det kan redan vara för sent.

– Man kan ju beskriva det som att vegetationszonerna håller på att flyttas norrut. Hastigheten är ungefär en halv till en hel mil per år. Lite förenklat kan man säga att Dalarna nu har det klimat som fanns i Värmland för mellan 20 och 40 år sedan, och på sikt kommer klimatet bli som i Västergötland – eller i värsta fall som i Skåne, säger Pär Holmgren.

Mer träd – av sämre kvalité

Bland mycket annat som påverkas så kommer förstås växligheten att få förändrade förutsättningar.

– För skogen så innebär det här att träden kan växa lite snabbare,  det blir mer träd och mer biomassa. Men tyvärr, när träden växer snabbare så blir det ofta sämre kvalité, säger Pär Holmgren.

Trädens årsringar kommer pga den snabbare växthastigheten att hamna med allt längre avstånd ifrån varandra, vilket betyder sämre hållfasthet i trät om det ska användas för byggnation och risk för sämre lönsamhet för den som odlar skog.

Tydligare perioder med nederbörd och torka

På frågan om hur klimatet kommer att förändras i Dalarna säger Pär det kommer att märkas mest på hur mycket nederbörd det blir. Det kommer att skifta mer mellan ytterlägena – under perioder ingen nederbörd alls, sedan väldigt mycket på en gång. Det gäller både sommar och vinter. Under torrperioderna kommer risken för skogsbränder likt den som drabbade Trängslet i somras att öka.

Vintrarna kommer att bli kortare, till nackdel för skidanläggningarna i Dalafjällen. Men det kommer inte nödvändigtvis bli mindre snö, åtminstone vissa år kommer fortfarande kunna bli väldigt snörika beroende på de allt större nederbördsvariationerna som klimatförändringarna för med sig.

– Tidsfönstret för att stoppa förändringarna har egentligen redan slagit igen. Det handlar mer om hur illa det kommer att bli och vilken form av skadebegränsningar vi kan åstadkomma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet