Västerdalsbanan återinvigd inför storpublik

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen återinvigdes järnvägstrafiken på Västerdalsbanan.

Efter att både godstransporterna och persontrafiken varit borta i många år så rullar nu tågen igen till och från Malung och Malungsfors.

– En högtidsdag. Ofattbart, säger Bengt-Erik Björklund, siste tågklareraren i Malung som var på plats.

Björklund var den som för snart åtta år sedan vinkade av det sista persontåget från stationen i Malung.

Godstrafiken till och från Malungsfors upphörde för mer än 20 år sedan.

Västerdalsbanan

Men för några år sedan väcktes idén om att återuppta åtminstone godstrafiken.

– Till en början trodde jag nog inte på det riktigt. Det kändes väldigt negativt ett tag men till sist släppte det, säger Olle Larsson, vd för sågverket Fiskarhedens trävaru som är ett av de bolag som nu tänker använda sig av godstransporterna.

Ansvarig minister, Tomas Eneroth (S), var den som höll i saxen under invigningen som lockade storpublik. Spåret är nu upprustat mellan Malungsfors och Rågsveden, den tidigare timmerterminalen i Malungsfors är renoverad och det var där som invigningen ägde rum.

– Det här är viktigt. Vi ställer om från vägtransporter till järnväg. Det är klimatsmart, säger Tomas Eneroth (S).

Starta klippet ovan för att höra tågentusiasten Bengt-Erik Björklund om glädjen över att järnvägstrafiken på Västerdalsbanan återinvigs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalsbanan

Mer i ämnet