”Vi står inte ut”

Uppdaterad
Publicerad

På ett femtiotal orter runt om i landet hålls ikväll ljusmanifestationer mot den svenska flyktingpolitiken. I Falun väntas flera hundra deltagare komma till stora torget.

– Vi vill visa våra flyktingar att vi bryr oss, säger Helena Nyrën-Lundqvist som är med och arrangerar manifestationen.

Det är genom Facebooknätverket #vistårinteut som manifestationerna genomförs. Ett femtontal organisationer medverkar, bland annat Dalarna mot rasism, Dala Afghan och Svenska kyrkan.

Den 24 november 2015, alltså för ett år sedan, lade regeringen fram förslaget om att skärpa asyllagen. Det har medfört att det blivit svårare för flyktingar att få stanna i Sverige.

Man manifesterar även mot det återvändandeavtal som slöts med Afghanistan i början av oktober. Avtalet innebär att det blir lättare för Sverige att skicka tillbaka Afghaner som inte fått tillstånd att stanna i Sverige.

– Det är fruktansvärt att man kan göra ett avtal med ett land där det pågår krig. Svenska UD avråder ju svenskar från att resa till Afghanistan,säger Emma Rydén som också är arrangör.

Migrationsverket konstaterar att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig.

– Den varierar dock både inom och mellan olika provinser och vi följer situationen i landet noga. En individuell prövning av den sökandes utsatthet måste göras för att komma fram till om denna är i behov av skydd, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Han berättar också att man från Migrationsverkets håll noga följer säkerhetsläget i Afghanistan och arbetar med att ta fram ett nytt rättsligt ställningstagande för Afghanistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet