Ett överhettat verktyg, som användes vid underhållsarbete av fastigheten, kan ha varit orsaken till att det började brinna. Foto: Torbjörn Wåhlin

Kraftig villabrand i Smedjebacken – huset övertänt

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsförmiddagen slog en granne larm om en villabrand i Smedjebacken. När räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att villan var övertänd, och enligt uppgifter till polisen ska branden har uppstått i samband med underhållsarbete på fastigheten.

Klockan 10.48 kom larmet till SOS Alarm. Räddningstjänst från Smedjebacken och Ludvika samt ambulans larmades. Enligt uppgifter till polisen ska husägaren försökt släcka branden själv.

– Alla personer har tagit sig ut ur huset, sade Kristoffer Andersson på räddningstjänsten, vid 11.30.

Vid den tidpunkten inriktade sig räddningstjänsten på att förhindra att branden spred sig till ett garage samt en grannfastighet.

Så här såg det ut på platsen klockan 13.20 på lördagen. Foto: Alexander Koivisto och Torbjörn Wåhlin

Välter väggarna med grävskopa

Vid 12.30 säger räddningstjänsten att man, med hjälp av en grävskopa, vält väggarna för att minska intensiteten och spridningsrisken. Fem enheter är på plats.

Ingen person har behövt föras till sjukhus. Brandorsaken är oklar.

Enligt uppgifter till polisen ska alltså branden ha uppstått i samband med underhållsarbete på fastigheten. I samband med det användes ett värmealstrande verktyg, som troligen skapat en överhettning som lett till brand.

Polisen kommer att upprätta en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Klockan 13.20 är räddningstjänsten klara med släckningen och övergår till efterbevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.