Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fastighetsmäklare Joakim Folkesson om prisfallet – men han tror att villa- och bostadsrättsmarknaden kommer att stabiliseras. Foto: SVT

Priset på bostäder sjunker i Dalarna – mäklaren: ”Lite sunt för marknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrätts- och villapriserna har sjunkit kraftigt den senaste tiden. Inte minst i Dalarnas län där både villor och bostadsrätter sjunker procentuellt mest i hela Sverige. Hör vad en fastighetsmäklare i Falun säger om läget.

Mätningar från de sista tre månaderna visar att bland annat att villor i Ludvika går minus 4,4 procent och villor i Falun går minus med 6,5 procent, enligt mätningar från Svensk mäklarstatistik.

I hela Dalarnas län har priset på bostadsrätter totalt sett sjunkit med hela 22,4 procent i jämförelse med hela Sverige där det sjunkit med 3,6% under samma period.

Joakim Folkesson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Falun, tror att det rådande världsläget med Ukrainakriget, kommande räntehöjningar och inflation gör att folk generellt blir lite mer sparsamma.

Avvaktande marknad

– Folk blir lite oroliga och det gör att det blir lite avvaktande marknad just nu. Framför allt under pandemin så har det varit jättestora uppgångar även om det har sjunkit fem eller sju procent nu. Men tittar man tillbaka ett eller ett och ett halvt år så är det fortfarande upp ett antal procent, säger Joakim Folkesson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Men Joakim Folkesson tror fortfarande på en stabil marknad framöver.

– På ett sätt är det väl lite sunt för marknaden att man får ett litet stopp på den här stora uppgången i alla fall, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet