Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Särna Hedlunds bragd i St Moritz 1928 blev också ursprunget till varför längdskidslandlagets dräkter är vita eller delvis vita. Foto: Arkiv, Roni Lukkarinen

Se ”vita fantomen” skapa klädhistoria på OS i St Moritz

Uppdaterad
Publicerad

Under vinter-OS i St Moritz 1928 valde längdskidåkaren Per Erik Hedlund, även känd som ”Särna Hedlund”, bort den blåa, tjocka landslagsdräkten. Istället tävlade han i en vit, betydligt tunnare dräkt, skapad av sömmerskor i Malung. En dräkt som skapat klädhistoria.

En överstelöjtnant, och dåvarande ordförande i internationella skidförbundet, försökte stoppa Hedlund från att ställa sig vid startlinjen i den vita dräkten. Men Hedlund stod på sig och fick slutligen starta i den vita dräkten.

Historisk OS-medaljör i ”fel” dräkt

Med stor segermarginal på 13 minuter vann Särna Hedlund OS-guld på femmilen och blev Sveriges första OS-medaljör på längdskidor

Överstelöjtnanten, som tidigare försökte stoppa honom, utropade Särna Hedlund till segrare. Per Erik Hedlund svarade:

– Nå, dög dräkten åt dig, gubbjävel.

Se när klädhistoria skapas på OS i St. Mortiz i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.