Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han har verkligen satt Särna på kartan”, säger Kerstin Wikström som är med i hembygdsföreningen i Särna om skidlegendaren guldbragd år 1928 Foto: Sofie Lind/SVT

95 år sen Sverige tog sin första OS-medalj i längdskidåkning

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 februari 1928 bärgade Per-Erik Hedlund, mer känd om ”Särna Hedlund” Sveriges första OS-medalj i längdskidåkning, i schweiziska St Moritz.

På det lilla museet vid Lomkällan i Särna finns medaljen och mer om arvet efter skidlegendaren.

– Han var fantastisk, säger Kerstin Wikström vid Särna hembygdsförening som har hand om utställningen.

Särna Hedlund växte upp i Särnaheden i norra Dalarna. Redan innan loppet i St Mortiz hade han många sportsliga framgångar bakom sig på skidorna.

Men loppet i St Mortiz innebar inte bara en historisk medalj för Sverige och Dalarna.

– Hans arv lever ju kvar än idag i och med landslagsdräkterna, förklarar Kerstin Wikström, medlem i Särna hembygdsförening.

Missa inte: ”Den vita fantomen” – vad har Särna Hedlund och dagens landslagsdräkter för koppling?

Första delade Vasaloppsmedaljen

Mindre än en månad efter bragden i St Moritz, vann Särna Hedlund Vasaloppet tillsammans med Sven Utterström. Eller, tävlingsledningen ansåg att Hedlund egentligen kom först, men det struntade han i. Det blev den första av få delade segrar i Vasaloppets historia.

”Är det inte fantastiskt?” – Se mer om OS-medaljen och den sammansvetsade prismedaljen från Vasaloppet i klippet

Tidiga OS-medaljer med koppling till Dalarna:

Löparen Hjalmar Andersson från Helgbo i Insjön är Dalarnas förste olympiske medaljör – han vann både guld och silver i Stockholms-OS 1912.

År 2006 fick curlingen i den första officiella vinter-OS i Chamonix 1924 officiell OS-status – och just där fanns Johan Petter Åhlén från Insjön med som curlingspelare i ett av de två svenska lag som sedermera tog silver i mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.