Foto: SVT Grafik

Vittnet: Erbjöd att flytta kropp ”för att få veta mer”

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen förhördes det sista vittnet i rättegången om mordet på en 61-årig kvinna i Långshyttan. Vittnet, en man, berättar hur han varit på en fest med några av de misstänkta personerna, där de berättat att de dödat kvinnan.

Det var en man – som under ed – fick berätta om hur han fick veta att den 60-åriga kvinnan var död. Mannen var bekant med offret och när han fick veta att hon var död och vilka som skulle ha dödat henne, så kontaktade han sina anhöriga, som i sin tur kontaktade polisen.

Erbjöd sig att hjälpa till

Vittnet säger att han fick veta att offret dumpats i ett vattendrag men inte var. Dagen efter umgicks han med de nu misstänkta och fick då veta att de ville flytta kroppen – då ska vittnet ha erbjudit sig att hjälpa till ”för att få veta var hon var gömd”, uppgav han i Falu tingsrätt i dag. Han skulle också få betalt av de misstänkta för hjälpen.

Kvinna mördad i Långshyttan

Åklagaren håller slutplädering

Efter förhöret med vittnet blev det en kort paus i Falu tingsrätt. Sedan var det dags för åklagaren Johan Knies att inleda sin slutplädering, där han sammanfattade förhören och berätta vilken påföljd han valt att yrka på för de elva misstänkta.

”Hon försökte ljuga”

Åklagare Johan Knies inledde pläderingen med generellt berätta om fallet. Bland annat konstaterade han att den 61-åriga kvinnan anmäldes försvunnen i slutet av juni och att man ganska snart fick tips om att hon var dödad. Ganska snart greps ett antal personer och först att förhöras blev en 21-årig kvinna.

– Hon försökte ljuga men avslöjades av en skicklig förhörsledare, säger åklagaren.

Offret lurades till grillning – blev dödad och dumpad

Åklagaren Johan Knies konstaterade också att sällskapet på mordkvällen först varit vid en grillplats och därifrån har den 60-åriga kvinnan tillsammans med sju av de nu misstänkta åkt i en bil.

I bilen blir hon strypt till medvetslöshet och sedan, vid gruvhålet utanför Långshyttan blir hon knivhuggen, lagd i säckar och sedan dumpad i vattnet.

Åklagaren: Mordet var planerat

Åklagaren säger flera gånger att det är solklart att mordet var planerat. Han hänvisar bland annat till flera telefonsamtal och många av dessa finns bandade. Motivet var att man var ute efter offrets pengar, då man visste att  hon hade det gott ställt.

Tror inte på rädsla

Att de misstänkta skulle ha blivit rädda när offret krävde tillbaka pengar hon hade lånat ut till dem tror inte åklagaren på. Han visar en bild på en späd kvinna och frågar retoriskt: Skulle någon av de här inne bli rädd för den här kvinnan?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet