Foto: SVT

Ytterligare en granat har detonerat på skjutfältet

Publicerad

Vid 17-tiden på onsdagen hoppade branden över den nordöstra begränsningslinjen igen och arbetet pågår för fullt för att försöka bekämpa spridningen. Samtidigt nås räddningstjänsten av informationen om att ytterligare en granat har detonerat på skjutfältet under natten.

Den brand som igår kväll spred sig över den norra begränsningslinjen är under kontroll. Nu sprider sig branden på ett nytt ställe och några plan går inte att få loss från MSB.

– Det har blivit ett litet genombrott som markpersonal och helikoptrar bekämpar just nu, men det är inte allvarligt, säger Ing-Marie Bergman, presskommunikatör Mora brandkår.

Strax efter klockan halv åtta, det vill säga drygt två och en halv timme senare, är branden som spred sig över begränsningslinjerna definitivt bekämpad, enligt räddningstjänsten. Nu pågår eftersläckningen.

Ytterligare en granat har detonerat

Räddningstjänsten har fått information om att ytterligare en granat har detonerat på brandområdet under natten. En liknande incident inträffade tidigare och räddningstjänsten fortsätter nu att vara tydliga med att personalen måste hålla riskavståndet på 1 000 meter.

– Man kunde genom analyser i dag se att en till granat har detonerat under natten, men det är ingenting som har förorsakat fler bränder. Och eftersom man håller säkerhetsavståndet, både runtom och uppåt, så är det ingen fara med de här detonationerna, säger Ing-Marie Bergman.

Ingen person har kommit till skada vid nattens detonation.

Flygvapeninsats gav gott resultat

Räddningstjänsten rapporterar vidare att den unika flygvapeninsats som genomförts under dagen har gett gott resultat. De preliminära resultaten tyder på att man får effekt på en radie om cirka 100 meter.

Räddningstjänsten betonar dock att de inte kommer att använda den här typen av insatser i förstaläget. Detta ses som en insats att sätta in vid ett värsta-scenario där det inte finns några andra medel att ta in i släckningsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet