Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du Mane Gerell berätta mer om sin studie. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Våldsbrotten gick ner på torg med kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Kameraövervakning kan spela roll för att lösa brott på utsatta torg i Göteborg. Det visar resultat av en ny men ännu opublicerad studie.
– Brottsuppklarningen ökade lite grann på alla brottstyper, säger Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.

Forskare har kartlagt hur brottsutvecklingen har förändrats på tre torg i Östra Göteborg som har kameror och jämfört det med antal brott på torg i andra förorter i Göteborg som inte haft kameror. Och en viss skillnad kan ses.

Manne Gerell är lektor i kriminologi vid Malmö universitet. I en färsk och opublicerad studie kan han se kameror har en eventuell inverkan på brottsutvecklingen på utsatta torg i Göteborg.

Hur många faktiska brott som klaras upp är dock inte många, cirka ett brott per torg om året visar studien.

– Brottsuppklarningen ökade lite grann på alla brottstyper, men det är ganska små antal så det är svårt att säga något säkert huruvida det har att göra med kamerorna, säger Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.

Bland de brott som ingår i studien finns det bland annat skadegörelse och mordbrand men även cykelstölder, misshandel och personrån.

Våldsbrotten gått ner

Den här studien skiljer sig dock på en punkt från andra liknande studier gjorda utomlands. Kameraövervakning på torg i Östra Göteborg visade sig ha mer effekt på våldsbrott än på egendomsbrott. Något som Manne Gerell menar är så länge unikt.

– Våldsbrotten är lite grövre och där har vi en större uppklarning generellt, säger han.

Är det något som överraskar i era resultat?

– Både ja och nej. Det är överraskande i relation till den internationella forskningen, som visar att det är mer effektivt mot snarare bilinbrott än mot misshandel. Och vi kom fram till någonting som är tvärtom, även om det är små skillnader, säger Manne Gerell.

I klippet ovan ser du Mane Gerell berätta mer om sin studie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer