Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyltar har satts upp på 500 gravar i Gävle där man efterlyser en ägare. Hör ingen av sig tas stenen bort efter två år. Ett stort arbete enligt kyrkogårdschef Roger Bergel. Foto: SVT

Tusen gravar utan ägare i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen gravar i Gävle pastorat saknar en ägare. Därför söker Svenska kyrkan just nu med ljus och lykta efter deras lagliga gravrättsinnehavare. Annars plockas gravstenen bort.

– Det här är en uppenbart vanvårdad grav, säger Gävle pastorats kyrkogårdschef Roger Bergel och pekar på en helt igenväxt grav på Gamla kyrkogården i Gävle. Då är det vår skyldighet att åtgärda det.

Just vanvård är det vanligaste tecknet på att graven inte längre har någon betydelse för närstående eller släktingar. Och före 1991 fanns ingen skyldighet att anmäla sitt gravrättsinnehav till Svenska kyrkans kyrkogårdsenhet. Därför vet man inte vem som är ansvarig för drygt 1 000 gravar i Gävle.

– Det kan bli ett stort problem eftersom gravrättsinnehavarna inte bara är ansvarig för skötseln utan även för vem som får gravsättas där. Det är när sådana frågor kommer upp som det blir problem, säger Roger Bergel.

Skyltar på 500 gravar

Nu har man i en första omgång satt upp skyltar på 500 gravar på Skogskyrkogården, Gamla Kyrkogården och Bomhus kyrkogård på gravar som berörs och efterlyser en ägare. Man har två år på sig, sedan plockas gravstenen bort.

– En skylt ska stå över minst två morsdag och två allahelgon-helger innan vi gör något. Det är då människor brukar besöka kyrkogården och på så sätt ger man närstående och familjen chansen att se skylten, säger Roger Bergel.

Ytterst ansvarar gravrättsinnehavaren för att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. Är gravplatsen uppenbart vanvårdad kan gravrätten beslutas förverkad, gravrätten återgår då till kyrkogårdsenheten. Kan eller vill gravrättsinnehavaren inte sköta gravplatsen själv, erbjuder kyrkogårdsenheten gravskötsel. Gravrättsinnehavaren är den som ansvarar för att monteringar av stenar och andra gravanordningar är monterade på ett säkert sätt.

Gravrätten är 25 år och blir automatiskt förlängd 25 år från den senaste gravsättningen. Gravrätt går att förlänga.

Vill gravrättsinnehavare överlåta gravrätten till annan person är det möjligt under rätt förutsättningar.

Källa: Svenska kyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer